Defne Telekomünikasyon, KoçSistem, Bor Yazılım ve SmartSoft gibi Türk teknoloji şirketlerinin yer aldığı, geliştirme süreci tamamlanan Açık Bina Servis Platformuyla, binalar için verimlilik ve konfor sağlama amaçlı servisler geliştirmeyi hedefleyen AB projesi BaaS’ın yıllık ITEA inceleme toplantısı Valencia İspanya’da gerçekleşti.
Avrupa Birliği’nin ITEA2 kümesi (Information Technology for European Advancement) çerçevesinde 2013 yılında onaylanan; Türkiye’de ise TÜBİTAK TEYDEB tarafından desteklenen ITEA BaaS (Building As A Service) projesinin tüm paydaşları projede gelinen son aşamayı değerlendirmek üzere 11 Kasım’da Valencia İspanya’da bir araya geldi.
Projede Baas Açık Bina Servis Paltform (Open Building Service Platform) altyapısı tamamlanarak katma değerli servislerin gerçeklenmesi aşamasına girildi. Defne’nin sorumluluğunda olan ve özellikle projenin en gelişmiş senaryolarından biri olan tahliye senaryosunun gerçeklenmesi bu safhada ortaya çıkacak. Defne Akademi bünyesinde İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümü ile işbirliği yapan Defne, legacy cihazların BaaS’a uyumlu hale getirilerek veri akışının güvenli olarak sağlanması, tahliye senaryosu içindeki servislerin gerçeklenmesi ve son olarak proje çıktılarının yayınlanmasından sorumlu.
Geleceğin akıllı binalarına Açık Bina Servis Platformuyla yenilikçi servisler üretip bu servisleri bulut üzerinden kullanıma açmanın hedeflendiği bir Avrupa Birliği projesi olan BaaS ile bina içindeki ısıtma – soğutma, aydınlatma, yangın algılama, güvenlik gibi sistemlerin birbiri ile şimdikinden çok daha kolay entegre olabilmesi de amaçlanıyor. Kolay entegrasyon ve yenilikçi servislerin kullanıma açılması sayesinde binalarda yılda ortalama yüzde 6 enerji verimliliği sağlanabilecek.
BaaS’ın konfor, enerji verimliliği ve yaşayanların güvenliğinin yanında getirmiş olduğu en büyük yenilikler arasında bilişim firmalarının da bina yönetim pazarına kendilerini entegre edebilme açısından bir fırsat sağlaması bulunuyor. Binalardaki BaaS uyumlu sistemlerden veri akışının sağlanmasının akabinde, bu veriler belirli izinler dahilinde data operatörlerinin, data analistlerinin kullanımına açılarak, yenilikçi servislerin geliştirilip katma değer sağlanması hedefleniyor.
ITEA2 BaaS projesi Türkiye Konsorsiyumu projede hemen hemen tüm iş paketleri içerisinde yer alıyor. Projedeki iş paketi 4’ün liderliğini yürüten Türkiye Konsorsiyumu, yapılan tüm geliştirmelerde aktif rol oynuyor, aynı zamanda bu konuda uluslararası düzeyde önemli çalışmaları bulunan büyük firmalar ve üniversitelerle iş birlikteliği yapıyor. ITEA2 kapsamında toplam 7,8 milyon Euro proje bütçesi olan BaaS’ın 31 Ekim 2016’da tamamlanması planlanıyor.