“Bölgenin bilişim yıldızı olacağız”

Veri merkezleri; ERP çözümleri, iş uygulamaları, portallar, internet siteleri, e-posta hizmetleri, evrak yönetim sistemleri, iş zekası sistemleri, kaynak-yoğun bilgi işlem uygulamaları ve veri tabanlarını barındırır, korur ve verimliliklerini artırır. Veri merkezlerinin işletmelere başlıca katkılarını; bilgi teknolojileri altyapılarının düşük yatırım maliyeti, yüksek uzmanlık, düşük risk ve esneklik ile kesintisiz ve verimli çalışmasını sağlayabilmesi olarak özetleyebiliriz. Bu katkılar veri merkezi pazarını hiç olmadığı kadar büyütüyor. Önümüzdeki dönemde büyük şirketlerin yanı sıra orta ölçekli firmaların da avantajlı veri merkezi hizmetlerinden daha fazla faydalanmak isteyeceklerini düşünüyorum. Bu hizmeti uzman ellere teslim ederek kendi ana işlerine odaklanan şirketler daha etkili ve verimli iş sonuçları ortaya koyacaklar. NGN olarak çatısı altında bulunduğumuz Rusya’nın lider IT şirketlerinden CROC’un veri merkezi pazarındaki bilgi ve deneyimini Türkiye’ye taşıyoruz. Anahtar teslim yaklaşımımız ile müşterilerimizin veri merkezi oluşturmak için harcadıkları maliyet ve zaman ciddi bir şekilde azalıyor. Aynı zamanda NGN’in önde gelen üreticilerin çözümlerini sunduğu mobil veri merkezleri, tüm donanım, telekomünikasyon ve mühendislik altyapılarını birleştirerek, firmaların en ileri teknoloji avantajlarından da faydalanmasını sağlıyor. Bugün konuşmaya başladığımız ve önümüzdeki yıllarda da hayatımızı etkileyecek konuların başında “büyük veri” ve “bulut bilişim”in geleceğini öngörüyoruz. Yılda ortalama yüzde 15 büyüyen bu pazar, bu konuda dış kaynaklı hizmet (outsourcing) sunan şirketlerde ve veri merkezi pazarında da artış ve büyümeyi beraberinde getirecek. Önümüzdeki beş yıl içerisinde firmaların büyük çoğunluğunun IT altyapılarını bulut tabanına taşıyacaklarını ve aldıkları geleneksel dış kaynak hizmetlerini bulut bazlı modellere çevirmeye başlayacaklarını tahmin ediyoruz.

NGNG
2015 yılından itibaren sadece büyük ölçekli şirketlerin değil küçük ve orta ölçekli firmaların da bu dönüşümden etkileneceğini düşünüyoruz. Üstelik KOBİ’ler de yapılacakların bu veriyi saklamakla bitmediğini daha net olarak görmeye başlayacak. Aynı zamanda böylesine büyük veriyi yönetebilmek, mobil olarak erişebilmek, koruyabilmek ve kullanarak rekabette öne geçmek 2015 bilişim pazarına yön verecek. NGN olarak, büyük ölçekli veri merkezi projelerinin tasarım, kurulum ve işletmesini yapabilecek kabiliyete sahibiz. Sektörel bazda finans, kamu, telekom, enerji gibi farklı alanlara odaklanıyoruz. Bu alanlarda sektörün en büyük oyuncularına hizmet sunduğumuzu söyleyebilirim.

Bu konuda iş ortaklarımızın başında Emerson, Caterpillar ve Daikin var. Elbette geliştirdiğimiz projeye uygun olarak daha farklı birçok üretici marka ile de iş ortaklıkları yapıyoruz. Bu yılın sonunda faaliyete geçecek olan Türkiye’nin en büyük veri merkezlerinden Star of Bosphorus ile güvenilirlik ve kesintisiz çalışma süresi birinci önceliği olan kurumsal müşterilere geniş yelpazede hizmet vaadediyoruz. Sahip olduğu teknoloji, deneyimli ekibi ve uluslararası sertifikasyonlarıyla Star of Bosphorus Türkiye’nin en gelişmiş veri merkezi yatırımı olmaya aday. Deprem riskini azaltmaya yönelik olarak tasarlanmış bu tesiste aynı zamanda kendi personelini sistemlerine yakın şekilde konumlandırmak isteyen müşteriler için gerekli olan ofis alanı da sağlanması planlanıyor. Kompleks BT iş süreçlerine sahip işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamak için ise veri merkezi ile bağlantılı tesisler ve veri alanları (data hall) fiziksel olarak ayrı konumlandırılacak; ayrıca veri merkezinde tesislere erişimi yönetmek için çift faktörlü kimlik doğrulama ve biyometrik kontroller uygulanacak. Veri merkezi altyapısı ve operasyonları konusunda deneyimli uzmanlar ile Türk ișletmelerinin yüksek potansiyelini bir araya getirerek, kurumsal düzeyde veri merkezi hizmetleri sunacak olan Star of Bosphorus’ta ayrıca danıșmanlık, uygulama yönetimi, olağanüstü durum, yedekleme ve iș sürekliliği, veri depolama, sunucu sistemleri gibi geniș bir yelpazede hizmet vereceğiz.
Türkiye veri merkezi sektöründe önemli avantajlara sahip. Coğrafi konumunun yanı sıra uzman mühendis kadrosuyla da öne çıkıyor. NGN olarak hem Türkiye’de hem de komşu bölgelerde yeni yatırımlar planlıyoruz. Star of Bosphorus’un ikinci fazı için yatırım hazırlıklarına başlayacağız ve Ankara’da uygun bir lokasyon arayışındayız. Bu iki merkezle Türkiye veri pazarındaki gücümüzü sağlamlaştırmak ve global şirketlere hizmet sunmak hedeflerimizin başında geliyor. NGN’in sadece Türkiye’de değil, bölgede de pazarın önemli bir gücüne dönüşmeyi planladığını eklemem gerekiyor. Amacımız Türkiye’den bölgeye teknoloji yatırımı yapan bir şirket olmak, bu doğrultuda büyük ölçekli projelerde yer almaya devam ediyoruz. NGN’in Türkiye’nin BT pazarında önemli bir üsse dönüşmesine katkı sağlamak üzere çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Leave a Reply