Hiçbir konunun uzmanı olmayın

 

Yine doğru olduğunu bildiğiniz bir şeyin tersini savunacağım. Zaman ilerledikçe uzmanlık değersizleşiyor. Uzmanlaşmayın. Ne derler? Her şeyden biraz bilmeye değil, bir konuda en iyi olmaya çalışın… Bir e-ticaret sitesi kuracaksanız, her şeyi değil, spesifik bir dikeyi hedefleyin. İçerik üretecekseniz de öyle. Danışmanlık verecekseniz de…

Şu anda öyle. Ama ileride öyle olmayacak. Ve bazı uzmanlıkların geçersiz hale gelmesi artık yıllar değil, aylar içinde gerçekleşebiliyor. Uzmanlaşmaya 10 yıl ayırıp, 6 ayda işsiz kalabilir ve o 10 yılı önce atmak durumunda kalabilirsiniz.

2003’te NTV’nin Bilgi İşlem Departmanı’nda Ağ Mühendisi olarak işe başladım. WI-FI teknolojisi hayatımıza yeni girmişti. Cisco Systems’ın sertifikasyon programına katıldığım için, kablosuz ağ cihazlarını deneme şansım olmuştu. Yani WI-FI piyasada yoktu, ama ben teknolojiyi tanıyordum.

Bilgi İşlem Müdürü, “WI-FI diye bir şey var, biliyor musun?” diye sordu. “Evet, hatta kurulum yapabilirim” dediğimde şaşırdı. Bu, o dönem için küçük bir uzmanlık sayılırdı. Şimdi ise 12 yaşında bir çocuk, kurulum sihirbazı ile ilk defa kullandığı bir modemle WI-FI ağı kurabilir. Demek istediğimi anlatabildim mi? Wordpress’e kadar web sitesi hazırlamanın bir uzmanlık olması gibi. Mobil uygulama geliştirme uygulamaları cıktı, bir süre sonra bu da uzmanlık olmaktan çıkacak.

üniversitede Visual Basic’te neredeyse hiç programlama bilmeden bir desktop yazılımı geliştirmiş, sonra da bu kadar kolay yapılabilmesinden rahatsız olup, yaptığım işe burun kıvırmıştım. “Ben VB’de yazılım geliştiren biri değil, VB’yi geliştiren ekipten biri olmak istiyorum” diye düşünmüştüm. Bir sektörü değiştiren, bir uzmanlığı yok eden, bir aracıyı aradan çıkarmak teknolojileri üretmek çok değerli. Aracılık yaparak üretilen değer gittikce azalıyor. İnsanlar, şirketler, sektörler süreç değil, sonuç odaklı hale geliyor.

Aracılık her sektörde mutlaka bitecek. Akıllı telefonlarımız varken mesajlaşmak için GSM operatörünüze ihtiyacımız yok. Karşılaştırma siteleri ve uygulamaları varken, uçak bileti almak için acenteye ihtiyacımız yok. Twitter varken haber almak için TV’ye ihtiyacımız olmadığını gördük. Ödeme yapmak için bankalara, eğitim için dershanelere ihtiyacımızın kalmayacağı günler çok yakın.

Doktorluk, avukatlık kadar geleneksel meslekler hep sürecek. Ama onun dışındaki her şeyi insanlara kendi kendine yapma olanağı verdikçe, aracılık, yani uzmanlık diye bir şey kalmayacak. Sırada hangi uzmanlığın yok olduğunu görün, ve onu yok eden olmak için bugün harekete geçin!

Leave a Reply