Nurşen Yıldırım, Karel Pazarlama Direktörü
Açık mimariye sahip olan SIP tabanlı UCAP çözümü, ölçeklenebilir yapısıyla küçük işletmelerden orta ve büyük ölçekli işletmelere kadar geniş bir spektrumda çözüm sunulmasına olanak veriyor. Karel UCAP, çalışanların iş süreçlerini “kişisel” akıllı telefonları ve tabletleri üzerinden de takip ederek, yönetmelerine izin veren uygulamaları da destekliyor.
Tümleşik İletişim Çözümü (Karel UCAP) ile müşterilerimize kapsamlı bir iletişim deneyimi sunuyoruz. Ses, görüntü, konferans, durum bilgisi, anlık mesaj, sesli mesaj, faks, e-posta ve mobilitenin bir araya geldiği tümüyle IP tabanlı bir çözüm olan Karel UCAP, küçük kapasitelerden on binlerce kullanıcıya kadar esnek şekilde ölçeklenebiliyor. Karel UCAP, hem standart hem de sanal sunucular üzerinde çalışabiliyor.
Günümüzde çalışan iş gücü artık her zaman her yerden erişilebilir durumda. Çalışanların bilgisayarlarına ya da akıllı telefonlarına yükledikleri uygulamalar sayesinde hem sesli hem de görüntülü olarak çağrı yapmaları, kendilerine gelen çağrılara her an her yerden ve her türlü mobil cihaz üzerinden cevap vermeleri mümkün. Karel Tümleşik İletişim çözümü UCAP, gerek şirket çalışanlarının kendi aralarında, gerekse müşteriler ve tedarikçilerle verimli şekilde iletişim kurulmasını sağlarken, iş süreçlerinin etkin bir biçimde yönetilmesine ve kaynakların optimal kullanımına imkan sunuyor.
ÖLÇEKLENEBİLİR YAPI
Açık mimariye sahip olan SIP tabanlı UCAP çözümü, ölçeklenebilir yapısıyla küçük işletmelerden orta ve büyük ölçekli işletmelere kadar geniş bir spektrumda çözüm sunulmasına olanak veriyor. Karel UCAP, çalışanların iş süreçlerini “kişisel” akıllı telefonları ve tabletleri üzerinden de takip ederek, yönetmelerine izin veren uygulamaları da destekliyor.Microsoft Outlook için özel olarak geliştirilmiş eklenti sayesinde, Outlook kullanarak gelen e-postalardaki telefon numaralarının otomatik olarak keşfedilerek tıkla-ara yapılması, şirket rehberinden isimle arama yapılarak çağrı başlatılması, dinamik konferans yönetimi ve anlık mesaj gönderebilme imkânından faydalanabiliyorlar. Durum bilgisi sayesinde ise iletişim kuracağınız kişinin o an müsait olup olmadığını, hangi iletişim kanalının uygun olduğunu kestirmenizi sağlıyor. Böylelikle cevapsız iletişim girişimleri en aza indirgenmiş oluyor. UCAP aynı zamanda yüksek çözünürlüklü (HD) ses deneyimi sunuyor.
Bağımsız bir yapıda çalışan Karel UCAP çözümü HP, Dell ve IBM gibi markaların uygun sunucuları üzerinde koşabildiği gibi, sanal sunucular üzerinde de çalışabiliyor. Yeterli sistem özelliklerini destekleyen bir sunucuya sahip olan, VMware veya Hyper-V gibi sanallaştırma platformlarını kullanan her firmada KarelUCAP kullanılabiliyor. Bunların dışında müşteri ihtiyaçlarına bağlı yine Karel markalı IP DECT, ses kayıt sistemi, GSM Ağ Geçiti (FCT) gibi ürün ve projelerde kullanılıyor.
IDC tarafından açıklanan tahmini rakamlara göre, 2015’te akıllı telefon ve tablet satışlarının tüm IT harcamaları içinde yüzde 40’lık bir pay alacağı öngörülüyor. Böyle büyük bir pazar, üreticileri yeni bir ürün veya hizmet geliştirirken mobilite çözümünü de birlikte düşünmeye itiyor. Müşterilerin de mobilite hizmeti olan çözümleri tercih ettiğini gözlemliyoruz. Öte yandan mobil cihazların sayısındaki artış bu cihazların tek elden yönetilmesi ve veri güvenliği gibi konuları da gündeme getiriyor. Mobilitenin artması ayrıca iş süreçlerini ve çalışan rollerini gözden geçirmeyi de zorunlu kılıyor. Karel olarak biz de mobil dünyadaki gelişmeleri ve müşteri beklentilerini yakından takip ediyor, müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak ve zorlaşan rekabet koşullarına karşı dirençlerini artıracak mobil çözüm ve uygulamalarla onları buluşturmaya çalışıyoruz.
KOBİLERE FIRSATLAR
Gartner’ın ifade ettiği gibi bulut bilişim, 2015’i yönlendirecek 10 teknoloji arasında yer alıyor. Bulut bilişim en güzel yanı, yüksek maliyetleri nedeniyle sadece büyük işletmelerin satın alabildiği BT çözümlerinden küçük işletmelerin de yararlanabilmesine imkân sağlaması. Bu açıdan bulut çözümleri KOBİ’ler için önemli fırsatlar sunuyor. Ancak bulut bilişim ülkemizde henüz başlangıç aşamasında. Öncelikle bulut bilişim politika ve stratejilerinin ortaya konması, arkasından gerekli yasal, teknik ve mali düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç var. Karel olarak bulut bilişim çözümlerimizi geliştiriyor ve bunları müşterilerimizle buluşturmaya yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Halihazırda araç takip ve müşterilerimizin iletişim çözümlerini tamamlayıcı çeşitli servisleri bulut üzerinden sunuyoruz.
“Makinalar-arası-iletişim” (M2M), sağladığı iş süreci otomasyon uygulamaları ve uzaktan izleme çözümleri sayesinde işletmelerde operasyonel verimlilik artışı sağlarken, giderlerde düşüşe ve hizmet kalitesinde artışa imkan tanıyor. Bu alanda Karel olarak sunduğumuz araç takip çözümü dışında müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre farklı çözümler geliştiriyoruz.
IP TABANLI SANTRAL ÇÖZÜMLERİ
Günümüzde santral çözümleri giderek IP tabanlı hale geliyor, Tümleşik İletişim Çözümlerini kısmen desteklemeye ve kullanıcılara 360 derece fayda sunmaya çalışıyorlar. Tümleşik İletişim Çözümleri, sağladıkları ölçeklenebilirlik, verimlilik, kullanıcı deneyimi, yönetim kolaylığı, esneklik gibi ek faydalarla pazara büyük bir hızla yayılıyor. Zaman içinde tümleşik iletişimin santral çözümlerinin yerine geçeceğini ve haberleşme hizmetlerinin çoğunlukla bulut üzerinden sunulacağını öngörüyoruz.Yeni bir IP PBX ürünüyle ilgili geliştirme çalışmalarımız son aşamaya geldi. Geniş bir ölçek yelpazesinde çözüm sunan bu sistem, dağınık mimariye uygun olarak modüler bir yapıda tasarlandı. Sistem geliştirilirken üstün bir müşteri deneyimi sunmak üzere VoIP, görüntülü görüşme, anında mesajlaşma, durum bilgisi, birleşik mesajlaşma, görüşme kaydı gibi pek çok gelişmiş iletişim çözümlerinin kullanım ve yönetim kolaylığı dikkate alındı. Bunun yanı sıra Tümleşik İletişim Çözümümüz UCAP’ın yeni sürümüyle ilgili de çalışmalar da devam ediyor. Bu yeni sürümle kullanıcıların ve sistem yöneticilerinin işini kolaylaştıracak pek çok yeni özelliği müşterilerimizle buluşturuyor olacağız.