“Gereksiz veri kaynakları çiğneyen görünmez bir tümördür ve düşük performanstan tüm depolama birimlerinin aniden işlemez hale gelişine kadar birçok soruna sebep olabilir.”
Veeam Türkiye Kıdemli Sistem Mühendisi Murat Açıncı gereksiz verinin modern veri merkezinin kalbini kemiren bir hastalık gibi olduğunu söylüyor. Kesintisiz çalışmanın gerektirdiği yüksek erişilebilirliği sağlamak için gereksiz veriyi sıkı kontrol altında tutmak kritik öneme sahiptir.”
Gereksiz verinin normal operasyonların gidişatında engeller çıkartmakta. Açıncı konuya şu şekilde yaklaşıyor: “Yazılım yükleme dosyaları olağan şüphelilerden biri. Sıklıkla, aynı 5 Gb boyutundaki dosyalar pek çok farklı yerde çoğaltılmış halde bulunuyor ve işe yarar herhangi bir fonksiyonu olmadan alan kaplıyorlar. Ardından görünmeyen sanal makineler geliyor. Bunlar her ne kadar envanterde görülmese de tamamen silinmiyorlar ve sistemdeki bellek görüntülerini sahipsiz bırakıyorlar. Bu tür çöpler pahalı depolamanın Terabyteları’nı kolayca harcayabilirler.”
Peki gereksiz veriler neden tamamen silinmiyor, ya da silmek her zaman kolay olmuyor. Bu konuda da Açıncı gereksiz verinin silinmemesini “Her ihtimale karşı”ya bağlıyor. “Pek çok veri merkezini ziyaret ettim. Örneğin bir tanesinde kimsenin ne işe yaradığını bilmediği eski bir ağ kablosu vardı. Ama herkes önemli olabileceğini düşünerek bunu kaldırmaktan korkuyordu. Kullanılmayan veriyi saklamak da aynı düşüncenin bir parçası. Veri korumanın ve erişilebilirliğin çok daha az karmaşık, kaybedilen verinin geriye getirilmesinin külfetli, zaman alan ve güç bir süreç olduğu günlerin mirası.”
Günümüzde, modern veri merkezinin ihtiyaçları (İş kritik veri ve uygulamalara 7 gün 24 saat ulaşılabilmesi gibi) ile geleneksel yedekleme çözümlerinden elde edilenlerin “erişilebilirlik boşluğu” yarattabiliyor. Şirketler genellikle sanallaştırmaya yaptıkları yatırımın geri dönüşünü alamayabileceklerini fark edebiliyorlar çünkü uzun zamandır kullandıkları veri koruma çözümleri çok yavaş ve yüksek erişilebilirlik çözümleri de çok pahalı olabiliyor. Bu yüzden veri kaybı ve uzun kurtarma zamanlarıyla karşı karşıya kalıyorlar. Neyse ki kurtarma zamanını ve nokta hedeflerini 15 dakikaya düşürebilecek alternatifler bulunuyor.
Murat Açıncı’ya göre modern veri merkezleri için özel olarak geliştirilen cihazlar endişelerin üstesinden gelmeye yardımcı olabilir: “Yüksek hızlı kurtarma, istediğiniz herhangi bir şeyi istediğiniz gibi kurtarabileceğiniz anlamına geliyor. Ortamınızı yedekleyin, gereksiz veriyi silin ve eğer herhangi biri bundan şikayetçi olursa saniyeler içinde geri getirin.” Açıncı ayrıca onaylı korumanın, rahatlığa ek bir katman daha ilave ettiğini belirtiyor. “Başınız sıkıştığında eğer size yardım edemiyorsa yedeklemeye sahip olmanın bir anlamı yoktur. Her şirket yedeklemenin her dosya, uygulama ve sanal makinenin her zaman garantili kurtarılmasını sağlamak için onaylı olmasına dikkat etmelidir.”
Açıncı eğer dar bir bütçeyle yüksek erişilebilirliğe sahip modern bir veri merkezi işletmeye çalışılıyorsa “her ihtimale karşı” diye düşünmenin şirketleri yerlerinden kıpırdatamayacağını ifade ediyor. “Gereksiz veri kıt ve pahalı kaynakları harcar, sistem istikrarını tehlikeye atar ve sanallaştırma amaçlı çalışmalarınıza ciddi zararlar verebilir. Erişilebilirliğin yeni dünyasında doğru hareket etmenin zamanı geldi.”