IPG, özel olarak tasarlanan kullanıcı arayüzü ile çalışanların iletişim ajandalarını yönetmelerine imkan verirken, sektörel ihtiyaçlara da kolayca uyum gösteriyor. IPG, farklı sektörlerde sıkça kullanılan yazılımlara kolayca entegre olabilme özelliğine sahip. Farklı iletişim ihtiyaçlarını tek çatı altında toplayan çok fonksiyonlu IPG, iletişim anlayışını tümüyle değiştiriyor.
Yüzde 100 Türk mühendisliğinin ve tasarım gücünün eseri olan Karel telefon santralleri ve ilgili yüzlerce çevre biriminin dünyanın sayısız ülkesi tarafından tercih edilen küresel bir marka. Türkiye’nin konusunda en gelişmiş Ar-Ge’sine sahip bir teknoloji firması olarak her tür ve büyüklükteki işletme için Telefon Santralleri, Tümleşik İletişim Çözümleri, Çağrı Merkezi, IP temelli teknolojilerde iletişim sistemleri ve bu sistemlere ait çevre birimlerini geliştiriyor, üretiyor, yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda satış ve pazarlama faaliyetlerini yürütüyoruz. Karel çözümlerini diğerlerinden ayıran en önemli farklılık, birbirinden farklı ve bağımsız görünen altyapı elemanlarını birbirleriyle iletişim kuran entegre çözümlere dönüştürebilmesi ve bu sayede kurumlara ölçülebilir fayda sağlaması.
“Tümleşik iletişim çözüm ailemizi IPG iletişim Platformu ile genişletiyoruz”
İşletmeler için geliştirdiğimiz Tümleşik İletişim Çözümlerimiz küçük kapasitelerden on binlerce kullanıcıya kadar esnek şekilde ölçeklenebilen, ses, görüntü, konferans, durum bilgisi, anlık ve sesli mesaj, faks, e-posta ve mobilitenin bir araya geldiği mükemmel ürünler. Çözümlerimiz SIP tabanlı, ölçeklenebilir yapılarıyla küçük işletmelerden orta ve büyük ölçekli işletmelere kadar geniş bir aralıkta hizmet veriyor. Yeni dünyada iletişim araçlarını sadece ofiste kullanmıyoruz. Ofisler gittikçe “sanal” hale geliyor. Çalışanların iş saatleri içinde online olmaları çoğu zaman yeterli oluyor. Çözümlerimiz özellikle sahada mobil halde çalışan personelin hayatlarını kolaylaştırıyor, bu çalışma şartlarında gerek şirket çalışanlarının kendi aralarında, gerekse müşteriler ve tedarikçilerle bu çözüme entegre çalışan akıllı telefon, tablet ve bilgisayar uygulamalarımız üzerinden verimli şekilde iletişim kurulmasına imkan veriyorlar.
Karel UCAP ile başlayan Tümleşik İletişim çözüm ailemizi, Kasım ayında lansmanını yaptığımız yeni ürünümüzle; santral özelliklerinin yanı sıra tümleşik iletişim özelliklerine sahip bir iletişim sistemi olan IPG İletişim Platformu ile genişletiyoruz. IPG, özel olarak tasarlanan kullanıcı arayüzü ile çalışanların iletişim ajandalarını yönetmelerine imkan verirken, sektörel ihtiyaçlara da kolayca uyum gösteriyor. IPG, farklı sektörlerde sıkça kullanılan yazılımlara kolayca entegre olabilme özelliğine sahip. Farklı iletişim ihtiyaçlarını tek çatı al-tında toplayan çok fonksiyonlu IPG, iletişim anlayışını tümüyle değiştiriyor. Bu açıdan yeni çözümümüzün pazarda çok ses getireceğine inanıyoruz. Tümleşik İletişim sayesinde çalışanlar kendi aralarında, müşterilerle ve tedarikçilerle en verimli yöntemle iletişim kurabiliyor ve iş süreçlerini optimize edebiliyorlar. Açık mimariye sahip olan SIP tabanlı ürünler, ölçeklenebilir yapıları ile küçük işletmelerden orta ve büyük ölçekli, çoklu lokasyonlu işletmelere kadar geniş bir spektrumda çözüm sunulmasına olanak veriyorlar. Kullanıcılarımız, bulundukları yerden bağımsız olarak sisteme erişerek masaüstü PC, dizüstü PC ve akıllı telefonlar gibi mobil tüm cihazlar üzerinden entegre bir hizmet alabiliyor. Müşterilerimiz, çözümlerimizin Microsoft Outlook için özel olarak geliştirilmiş eklentisi sayesinde; Outlook kullanarak gelen e-postalardaki otomatik olarak keşfedilen telefon numaralarının tıkla-ara yapılması, şirket rehberinden isimle arama yapılarak çağrı başlatılması, dinamik konferans yönetimi ve anlık mesaj gönderebilme imkânından faydalanabiliyorlar. Günümüzde profesyoneller, iş süreçlerini kişisel akıllı telefonları ve tabletleri üzerinden de takip ediyor ve yönetiyorlar (BYOD). Güncel Tümleşik İletişim Çözümleri, BYOD kullanıcılarının cihazlarında hizmet veren uygulamaları da destekliyor. Ayrıca Tümleşik İletişim Çözümlerinde ses kalitesi olarak “HD Voice” diye adlandırılan ve geleneksel ses performansından daha yüksek performans sunan bir teknoloji de kullanılabiliyor.
“Ülke olarak Bulut Bilişim konusunda önümüzde yolumuz var”
Genişbant erişimine bağlı olarak akıllı cihazlardaki uygulamaların yaygın bir biçimde kullanılmaya başlaması, çalışanların kendi cihazları ile iletişim ağına katılmalarının önünü açan önemli bir unsur. Tam da bu noktada günümüz rekabetçi koşullarında şirketlere maliyet yönetimi, esneklik, hız, kolay yönetim ve verimlilik sağlayan Bulut Bilişim devreye giriyor. Bulut Bilişim yardımıyla artık sadece büyük şirketler değil, orta ve küçük ölçekli şirketler de yüksek teknolojili uygulamaları ile kolayca ve son derece makul maliyetlerle, üstelik kullandıkları kadar ödeyerek erişebiliyorlar. Ülke olarak Bulut Bilişim konusunda önümüzde yolumuz var. Bulut bilişim politika ve stratejilerinin ortaya konması, devamında gerekli yasal, teknik ve mali düzenlemelerin yapılması iletişim alanında bir sıçramanın da önünü açacaktır. Şirketlerin öncelikle tümleşik iletişimi oluşturan bileşenleri iyi tanımaları ve sağlayacağı faydalara hakim olmaları gerekiyor. Faydaları oluşturan verimlilik, tasarruf bileşenleri her firma için değişken olduğu için işletmeler nasıl bir iletişim çözümüne ihtiyaçları olduğuna, bu çözüm için nasıl bir yatırım yapabileceklerine ve yatırımın ne sürede geri dönmesini beklediklerine karar vermeleri gerekiyor. Çözümün, şirketin orta ve uzun vadeli büyüme hedeflerine, değişen ihtiyaçlarına göre genişleyebiliyor, yeniden güncellenebiliyor veya yapılandırılabiliyor olması bir diğer önemli nokta. Öte yandan kurumlara, kendileri gibi düşünen ve hareket eden, küresel ölçekte ve kalitede hizmet sunan, yaygın ve yetkin bayi ağına sahip, satış sonrası teknik destek hizmeti sunabilen, operatörlerle güçlü ilişkilere sahip işinin ehli şirketlerle çalışmalarını öneriyoruz. Ürün seçiminde, dikkat edilmesi gereken belki de en önemli nokta tedarikçi firmaların pazarın gereksinimlerini tanıması, teknolojik gelişimi yakından takip edip ürünlerine uyarlaması ve bu yeni yetenekleri mevcut müşterilere kullandırabiliyor olması. Karel Tümleşik İletişim Çözümleri, kullanım ve bakım kolaylığı, BT sistemleri ile uyum yetenekleri ve standart donanımlar ile kullanılabilmesi sayesinde, diğer çözümlere göre daha uygun bir toplam çözüm maliyeti sunuyor. Araştırmalara göre sık seyahat eden veya takım çalışmalarında yer alan çalışanlar, tümleşik mesajlaşma, anlık mesajlaşma, tek numara ile erişilebilme gibi tümleşik iletişim özellikleri sayesinde günde 60 dakikaya kadar tasarruf edebiliyor. Tümleşik İletişim Çözümlerimize entegre çalışan akıllı telefon ve tablet uygulamalarımız, dizüstü bilgisayarlar için özel geliştirilen yazılım tabanlı telefon ve iletişim yazılımlarımız çalışanların iş süreçlerini taşınabilir cihazları üzerinden takip etmelerine ve işlerini daha kolay yönetebilmelerine imkan tanıyor. Elbette seyahat ve toplantı giderlerinde azalma, sistem yönetim giderlerinde düşüş gibi pek çok farklı tasarruf imkanından da bahsedebiliriz.