The Web İstanbul Konferansı

The Web İstanbul Konferansı, dijital pazarlama ve pazarlama bilimi uzmanı konuşmacıların katılımıyla Avea’nın ana sponsorluğunda düzenlendi.  “Story of Storytelling” (Hikaye Anlatmanın Hikayesi) ana temasıyla gerçekleşen konferansın odak noktası markaların tüketiciyleolan etkileşiminde hikayelerin önemiydi.  Türkiye’nin ve dünyanın pazarlama guruları dijital pazarlama, sosyal medya ve yeni ekonomiyi masaya yatırdı.Türkiye’nin dev şirketlerinin ve sektörün pazarlama profesyonellerini bir araya getirerek iş dünyasına yepyeni bakış açılarının ve başarıya ulaşma yöntemlerinin ortaya atıldığı The Web İstanbul Konferansı 4 Haziran Perşembe günü İstanbul Esma Sultan Yalısı’nda gerçekleştirildi. Avea, “Story of Storytelling” temasını benimseyen konferansın ana sponsoruydu. Konferansın diğer sponsorları Bankalararası Kart Merkezi, Dove, Anadolu Efes, SAP, Motto 23, Renault, İltek ve Marjinal Porter Novelli oldu.

İnsanların konuşmaktan hoşlandığı şeylerden bahsedin

The Web İstanbul Konferansı’nın ana konuşmacısı Steve Jobs’un marka stratejisti Peter Economides idi. Teknolojinin insan davranışlarını nasıl yönlendirdiğini anlatırken Economides: “18-24 yaş arasındaki gençlere vazgeçemeyeceğiniz şey neler sorusunu sorduğumuzda ilk sırada  cep telefonu ikinci sırada ise diş fırçası yanıtını alıyoruz” dedi ve ekledi: “Sosyal medya sadece medya ile alakalı değildir, verdiği his, hareketliliği ve zamanla uyumlu olması çok önemlidir. Bir marka hikaye anlatmadır ama her zaman da değil. Yeni bir marka modeline ihtiyacımız var.”  Bu konu üzerine çalışmalar yaptığına da değinen Ünlü Stratejist sözlerini markalara tavsiyelerini sıralayarak tamamladı: “İçeriden dışarı doğru bir markalaşma yapın. İlham verin. Tüketiciyi kahraman yapın. İnsanların konuşmaktan hoşlandığı şeylerden bahsedin. Şimdiki zamanda sürekli kalın. Tutarlı olun, çevik olun.”

Modetatörlüğünü Doç. Dr. Fatoş Karahasan’ın üstlendiği The Web İstanbul Konferansı’na Türk Telekom Grubu Bireysel Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Dehşan Ertürk, Unilever Türkiye Başkan Yardımcısı Şükrü Dinçer, Deneyim Tasarım Direktörü Daniel Harvey Sapientnitro, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Yazar Celik Oker, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dç. Dr. Özgür Kasımay Çakır, Hikaye Anlatıcısı Judith Liberman, Dreamstalk Hayal Avcısı Semih Yalman, Anadolu Efes Kurumsal İletişim Müdürü Simge Balaban, Tarihçi ve Seyahat Yazarı Saffet Emre Tonguç, Gelecekhane Kurucusu Halil Aksu, SAP Usta Hikaye Anlatıcısı Julie Roehm gibi isimler katıldı

Konferans dijital pazarlamadaki küresel trendleri algılama yöntemlerine derinlik katan, Türkiye’deki mevcut durumu analiz eden ve dünyadaki gelişmelerle kıyaslayan  zengin içerikli konuşmalara sahne oldu. İkinci bölümde mevcut konjonktürdeki kritik konuları tartışmaya açan paneller, konuşmalar ve hikayelerin pazarlama ile olan ilişkisine dair önemli ipuçları vardı.

Her hikaye tutulması gereken bir sözdür

“Doğru Hikaye, Kazanan Takım” başlıklı açılış konuşmasını yapan Türk Telekom Grubu Bireysel Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Dehşan Ertürk, teknik bilgi, zihinsel ve kavramsal beceri ve duygusal zekanın kurumsal hayatta aranan özellikler olduğunu, bunlardan sadece duygusal zekanın hikaye anlatımıyla tetiklenebileceğini belirtti: “Mesajlarınızı akılda kalıcı bir şekilde aktarmak istiyorsanız duygusal zekayı harekete geçirmek zorundasınız. Doğru hikayeyle organizasyonunuzdaki bireylerin duygusal zekasına dokunabilirseniz, hikayenin parçası olabilmek için farkındalığını geliştiren; kendini daha doğru kontrol eden, motivasyonu ve empatisi yüksek, sosyal ilişkileri gelişmiş ve ortak hayale inanan bir organizasyon yaratabilirsiniz. Bireyler olarak da, nerede çalışırsanız çalışın, hikayesi olan, sizi hikayesinde kahramanlaştıran ve sözlerini tutan şirketler ve yöneticilerle olmanız önemlidir. Unutmayın ki her hikaye bir sözdür ve tutulması gerekir” dedi.

Pazarlamacılar Mad Men’in etkisiyle artık  kendilerini hikaye anlatıcı olarak konumlandırıyorlar

Konferansın bir diğer değerli ismi  Deneyim Tasarım Direktörü Daniel Harvey Sapientnitro  oldu: “Bugün bütün pazarlamacılar Mad Men’in de etkisiyle kendilerini hep hikaye anlatıcı olarak konumlandırmaya başladılar. İyi bir iş yapabilmek için en nihayetinde pazarlamaya ihtiyaç var. İnsanlarla iletişim kuramayan şirketler  günümüzde kaybolup gidiyor. Bir şirketin başarılı olabilmesi için tüketici davranışlarını anlaması gerekiyor ve buna göre geliştirdikleri hizmetleriyle ve sundukları deneyimle hikayeyi birleştirmesi gerekiyor. Çünkü deneyimler hikayelere ilham verir.” dedi.

İnsanın kolektif bilinçaltı, iyi hikaye dinlemeye ihtiyaç duyar

“Size Bir Hikaye Anlatayım mı?” başlıklı konuşmasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Celil Oker “İnsanlar çocukluğundan beri hikaye dinliyorlar. Bizi tanıyan babaannemizin hikayeleriyle büyüdük. Oysa tanımadığınız insanlara hikaye anlatırken işler yolunda gitmeyebilir. Dolayısıyla hikayemizi sağlam kurmamız gerekir. İyi hikaye, üzerine ciddi düşünmeyi gerektirir. İnsanın kolektif bilinçaltı iyi hikaye dinleme ihtiyaç duyar. Bir hikaye bütün olmalıdır. Bütünlüğü elde edebilmemiz için bir başı, ortası ve sonu olması gerekir. İstediğiniz kadar güzel, önemli laflar söylemeye niyetlenin hikaye anlatırken bütünlüğü yakalamanız gerekir.” dedi.

Takas yöntemi neredeyse 7.400 yıl insan hayatında kaldı. Bugün ise mobilin gücüyle nakitsiz topluma doğru gidiyoruz.

Konferansta “Paranın Değişen Hikayesi” başlığı ile söz alan BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko “Para insanlarla birlikte değişiyor, çünkü nüfusun ve işlem sayılarının artışıyla paranın şekli de değişiyor. Takas yöntemi neredeyse 7.400 yıl insan hayatında kaldı. Sonrasında ise para, banka ve kredi kartları, ATM’ler, POS cihazları ve mobil ödeme yöntemleriyle tanıştık. Bugün ise mobilin gücü ile nakitsiz topluma doğru gidiyoruz. Bu topraklardan çıkan dünyadaki ilk ulusal dijital cüzdan ile tüm e-ticaret sitelerini bir araya getirdik. Mayıs 2015’te Türkiye’de e-ticarette mobilin payı yüzde 50’yi geçti.” dedi.

Etkinlikte Türk Telekom Grubu Entegre Bağlantı Yönetimi Direktörü Baran Yurdagül’ün moderatörlüğünde “Hikayelerimizin Değişen Oyuncuları” başlıklı bir panel de düzenlendi.  Bu panelde Hikaye Anlatmanın (Storytelling) önemi ve hayatımıza dokunmayı başarmış başarılı örnekler mercek altına alındı.  “Duyuları Ateşlemek: 5 Duyu ve 5 Uzman” konulu diğer panelde ise Avea Dijital Bağlılık Müdürü Cenk Çelebioğlu konuşmacı olarak yer aldı.

Leave a Reply