Veri merkezleri genelde internet dünyasının görünmeyen kahramanları gibidir. E-ticaret siteleri, büyük projeler, start-up business’lar konuşulur ama sonuç olarak bu projelerin tamamının bir yerde barındırılması gerekir. Eğer sağlıklı bir bilgi teknolojileri kurgulanması isteniyorsa; büyük veri merkezleri ile çalışmak en doğrusu.
Satın alma süreçlerinde ve kararlarında kişiler veya kurumlar günün ekonomik koşullarına göre bazen daha temkinli davranabiliyorlar. Bu durum iş süreçlerini yavaşlatsa da günümüzde internet dünyasının içinde olmamak gibi bir durum söz konusu değil. Veri merkezlerine yönelik ihtiyaç, gerek bireysel gerekse kurumsal internet kullanımının her geçen gün daha da artması ile ciddi boyutlara ulaşmakta. Görünen o ki bu ihtiyaç uzun bir süre daha yükseliş trendine devam edecek. Online alışverişten oyunlara, mobil cihazlardan şirketlerin neredeyse tüm iş süreçlerini dijital dünyaya taşımasına kadar bilgi alışveriş trafiği hızı artıyor. Dolayısıyla veri merkezi hizmetlerindeki büyüme hızı birçok sektöre göre çok daha büyük. Çünkü kurumlar, hayatlarına yeni girmeye başlayan bu alanla ilgili, alanında uzman dış kaynak kullanımını seçiyor ve kendi ana iş konularına odaklanmayı daha doğru buluyor. Radore’nin sunduğu veri merkezi hizmetleri arasında“ Sunucu Barındırma (Co-Location) ”başta olmak üzere, “Sunucu Kiralama (Dedicated Server)”, “Bulut Bilişim (Cloud) Servisleri”, “Web Hosting, Alan Adı, SSL”,“CDN (Lokasyon Bazlı İçerik Dağıtım Ağı)”, “Sunucu, Network ve BT Altyapı Yönetim Servisleri” bulunuyor. Felaket kurtarma yapılarında işleyiş, entegratör veya müşterinin sorumluluğunda gelişiyor. Ancak veri merkezleri bu alanda teknik altyapı sunmak durumunda. Bunun için biz de dahil olmak üzere, birçok veri merkezi yatırım ve aksiyon planı oluşturmak için çalışmalar yürütüyoruz. Veri merkezleri, işletmelere ait kritik bilgilerin yönetildiği; depolama, yedekleme ünitelerinin barındırıldığı; uygulama ve sistem sunucularını, ağ katmanlarını bulunduran özel tasarlanmış alanlar olduğu için; güvenlik ihtiyacı da en fazla olan merkezlerin başında geliyor. Radore veri merkezine tüm giriş-çıkışlar dijital olarak kayıt altına alınarak; ziyaretçilere işlemleri boyunca operasyon merkezi yetkilileri eşlik ediyor. Veri merkezi ve çalışma alanlarına ait görüntü, alarm ve giriş-çıkış kayıtları, biri bina içinde biri de şehir dışında olmak üzere iki farklı lokasyonda en az bir yıl süre ile saklanıyor. Kafes kiralama hizmetimizde ise, kabin sayısı birden fazla ve yüksek güvenlik ihtiyacı olan projelerde müşteriye özel alan sunuyoruz. Bu hizmette kiralanan kabinler, profesyonel bir altyapıda modüler kafes sistemiyle özel olarak çevriliyor ve yalnızca müşterinin giriş çıkışına olanak sağlayacak şekilde kartlı, parmak izi okuyuculu ve şifreli güvenlik donanımları ile koruma altına alınıyor.
Kiraladığı kafese erişmek isteyen müşteriler, güvenlik noktalarından geçtikten sonra, sadece kendi yetkilendirildikleri alana ulaşarak tüm çalışmalarını yapabiliyor. Sunucu barındırma için kullanılan kabinlerin ikinci enerji kaynağı ile yedeklenmesi sürdürülebilirlik açısından çok önemli. Ayrıca opsiyonel olarak yedek internet erişimi için ikinci uplink de bağlanabiliyor. Sunucu barındırma ihtiyaçlarına göre özel olarak yapılandırılmış veri merkezleri, alanları ve özel kabin tasarımları ile sunucu ve network donanımına ev sahipliği yapabilir.
Yazılım konusundaki güvenlik ihtiyaçları ise müşterilerimizin projelerine özel olarak geliştiriliyor.
Felaket kurtarma yapıları da müşterilerin talepleri doğrultusunda son yıllarda aranan bir hizmet. Fiziksel güvenlik önlemlerinin yanı sıra merkezimiz, yangın ihbar ve FM200 gazlı ve aerosol tozlu yangın önleme sistemi, su ve nem kontrol sensörleri, enerji kontrol yazılımları ve erişim takip yazılımları aracılığı ile 7 gün 24 saat izleniyor.
Radore’de barındırılması planlanan projenin altyapı analizi, sistem yöneticileri tarafından müşterinin paylaştığı detaylı ön bilgiler ışığında yapılıyor. Teklif ve onay sürecinin takiben yine sistem yöneticileri tarafından proje altyapı kurulumu tamamlanarak testleri yapıldıktan sonraproje hayata geçiriliyor. Sunucularda kurulmuş olan servislerin çalışma sürelerini, ping ve http servislerini Argus ve PRTG aracılığı ile izleyerek sunucu performansını gözlemliyor; müdahale gerektiren durumlarda da sistem yöneticilerinin devreye girmesini sağlıyoruz.Bunun yanı sıra projenin özelliğine göre, farklı servisler için de izleme hizmetlerimiz mevcut.
Radore veri merkezi altyapı ekibi ise veri merkezi altyapısını oluşturan enerji, iklimlendirme ve güvenlik bileşenlerinin takip ederek izleme ve bakımını yapan kişilerden oluşuyor. Günlük, haftalık ve aylık periyodik bakım prosedürleri ile birlikte altyapı bileşenlerinin tamamı kesintisiz bir şekilde altyapı ekibi tarafından izleniyor. Enerji dağıtım sistemlerine ait parametreler enerji kalite analizörü ile 7 gün 24 saat gözlemlenerek ölçümleniyor. Bunun yanı sıra veri merkezi ve ofisler, yangın ihbar santrali ile takip edilerek veri merkezi alanları 26 noktadan sıcaklık, nem, su seviye sensörleri ile yine sürekli takip ediliyor. Aynı zamanda, iklimlendirme altyapısını oluşturan chiller kompresörlerine ait su debisi, gidiş-dönüş suyu sıcaklıkları ve dış ortam hava sıcaklığı da yine günlük olarak takip ediliyor.
Bilgi toplumu olma yolunda ilerlerken, her birey ve kurumun sahip olduğu veri miktarı hızla artıyor. Sahip olunan bu büyük verileri saklamak ve bunlara hemen her noktadan, istenilen cihazla erişim sağlamak günümüzün yeni trendi. Bulut bilişim konseptini benimsemiş yeni nesil hosting servisleri sayesinde, özellikle son kullanıcı ya da müşteri tarafında geçmişte yalnızca kurulum ve altyapı çalışmaları için bile çok yüksek yatırım maliyetleri gerektiren çözümler; artık sıfıra yakın yatırım ve işletme maliyetleri ile bu sistem “direkt servis olarak” sunulabiliyor. Durum böyle olunca birçok işletme, geçmişte kendi imkanlarıyla karşıladığı hosting ve BT ihtiyaçları için hosting şirketlerine yönelmeyi tercih ediyor.
Bulut bilişim, hosting sektörünün büyümesinde ve işletmelerin bilgi teknolojileri altyapılarının ve gelişmesinde çok önemli bir rol oynuyor ve oynamaya da devam edecek. Teknoloji ne kadar iyi olursa olsun mevcut ortama bütünleşik bir güvenlik katmanı şart. Bu noktada, veri merkezlerinin hizmet verdikleri kişi ve kurumlara karşı güven vermeleri oldukça önem taşıyor.
Alt yapısı, tecrübesi, merkezi konumu, yüksek kapasitesi, sunduğu servisler ve benzersiz enerji verimliliği ile Türkiye’nin en büyük özel veri merkezlerinden biri olarak hizmet veriyoruz. Bireysel ve kurumsal web hosting hizmeti üretmek amacıyla 2004 yılında kurulan şirketimiz, ilk veri merkezi yatırımını 2005 yılında gerçekleştirerek, aynı yıl Telekomünikasyon Kurumu tarafından İnternet Servis Sağlayıcı olarak yetkilendirildi. 2014 yılında Doğuş SK Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. (DGSK) ve İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. (İş Girişim) ile büyümesini sürdüren Radore, MetroCity AVM’de, toplamda 2.500 m² büyüklüğündeki 10.000 sunucu kapasiteli üçüncü nesil veri merkezi yatırımını 2015 yılında tamamladı. Aynı yıl Selçuk Saraç ortaklığıyla sektördeki lider veri merkezi konumumuzu güçlendirdik.
Yüzde yüz fiziki güvenlik, kesintisiz internet erişimi, enerji ve iklimlendirmedeki en ileri teknolojimiz ve deneyimli teknik ekibimizle 7 gün 24 saat müşterilerimize hizmet sunuyoruz. Bugün, hali hazırda üçüncü jenerasyonunu işlettiğimiz veri merkezi ve 60 kişiye yakın ekibimizle, 2 bin 500’ün üstünde kişi ve kuruma, 200 binden fazla web sitesine Hosting, Server ve Veri Merkezi hizmetleri üretiyoruz.