VERİMLİLİK NASIL ARTTIRILIR?

İnternet, ‘oturduğumuz yerden’ yapabileceğimiz şeylerin sayısını katladı. Bu, önceliklendirme konusunda başarısız olanlar için aynı zamanda bir tehdit. İnternet erişimi olan bir bilgisayarda odaklanmış şekilde bir iş yaparken, aklınıza gelen başka bir şey için yeni bir tarayıcı sekmesi açıp zaman kaybetmeniz işten bile değil. Bu yüzden, araç olmaktan çıkıp amaç haline gelen uy­gulamalar için ‘teknoloji hayatımızı kolaylaştırmaktan çok, zorlaştırıyor’ yorumları yapılabiliyor. Ezberci bir sistemde üniversiteye hazırlanırken internetin varolmaması nedeniyle şanslı oldu­ğumu düşünüyorum. Kısa metinler, kısa videolar, azalan odaklanma süresi, zamanla insanlığa dair pek çok birikimin gelişimine sekte vuracak endişesini taşıyorum. Davut heykeline 5 yılını harcayan Michelangelo’nun internet çağında yaşaması ihtimalini aklıma getirince…

Verimli olmak gibi bir derdi olanlar için yapılanların ölçülmesi artık çok daha önemli. Saat kaçta kalkıp, hangi yoldan gittiğinizde ofise kaçta varıyorsunuz? Çok erken kalkmak mı sizin için daha verimli, geç saatlere kadar çalışıp, trafiğin azalmasını beklemek mi? Yolda kitap okuyarak, ya da araba kullanıyorsanız sesli kitap dinleyerek geçirdiği­nizde ayda kaç gününüzü boşa harcanmaktan kurtarmış oluyorsunuz? Sessiz bir yerde daha verimli çalışmak için cafe ortamı sesi üreten Coffitivity, hangi işe ne kadar süre ayırdığınızı takip etmeniz için Toggl, verimliliğinizi artıran şeyleri alışkanlık haline getirmek için Habitclock kullanı­yor musunuz?

‘Mouse tüketim, klavye üretim aracıdır’ sözünden ha­beriniz var mı?

Ben bir süredir tüm bu ölçümleri yapıp, uyanık olduğum zamanın verimliliğini artırmaya çalışıyorum. Bir de, her ay performansımı artırmak için takip ettiğim metrikler var. Örneğin e-posta uygulaması olarak kullandığım Google apps, her ayın sonunda, o ay gönderdiğim e-posta sayısını ve önceki aya göre artış-azalma oranını söylüyor. İşle ilgili mesajlarda hiçbir zaman önceki ayın altına düşmemeye çalışıyorum.

O hafta bloga yazı yazmak, yeni potansiyel müşteriler bulmak ve işe dönüşebilecek etkileşimler yaratmak için yapacaklarımı, resimde gördüğünüz deftere yazıyorum. Motivasyon için hedef­lerimi içeren görsellerden oluşan kolaj da hem evimde, hem ofisimde masamın üstünde. (Bu görsellerin neden faydalı olduğuyla ilgili yazıyı daha önce bloguma yazdım, http://bit.ly/hedef­ler adresinde okuyabilirsiniz.)

Kısacası hayatı daha kolay ve verimli hale getirmek de mühendisliğin konusu olabiliyor, doğru kullanılan internet teknolojileri sayesinde.

Ekim Nazım Kaya  

ekim.kaya@tele.com.tr

Leave a Reply